De herkomst van voetreflexologie

Voetreflexologie is een hele oude massage techniek, waarvan men aanneemt dat ze haar wortels heeft in India en China.
Ook de Egyptenaren en de Indianen kenden deze vorm van voetmassage al duizenden jaren geleden.

Pas in de vorige eeuw heeft de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de zonetherapie ontwikkeld. De zonetherapie is later verder uitgewerkt door Eunice Ingham, een fysiotherapeute die samenwerkte met Dr. Fitzgerald.
Zij heeft de anatomie van het lichaam op de voeten geprojecteerd. Zo ontstond de voetreflexologie zoals wij die tegenwoordig kennen.
Hanna Marquardt is degene geweest die deze methode, aangevuld met eigen ervaringen, grote bekendheid heeft gegeven in West Europa. Veel mensen hebben de herstellende werking van de voetreflexologie al ondervonden.

De werking van voetreflexologie

Waarop de werking van voetreflexologie is gebaseerd weet men nog steeds niet. Er zijn verschillende theorieën hierover in omloop maar echte wetenschappelijke bewijzen heeft men niet.

De grote hoeveelheid positieve resultaten is echter het bewijs dat het een effectieve therapie is. Men gaat er vanuit dat door de voetreflexologie het zelfgenezend mechanisme van het lichaam gestimuleerd wordt, de bloed- en energiedoorstroming verbetert en het zenuwstelsel op een positieve manier wordt beïnvloed. Daarnaast heeft het een sterk ontspannend effect. Een goede doorbloeding en energiedoorstroming in organen en weefsels zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden aangevoerd. Dit alles heeft een vitaliserend en opbouwend effect voor het lichaam. Vandaar dat de voetreflexologie bij zeer veel verschillende klachten verlichting kan brengen of ze zelfs helemaal kan laten verdwijnen.